Přihlášení

Přihlásit
Detail článku

Instalace centrálního vysavače: Krok za krokem k čisté domácnosti

Centrální vysavače jsou stále populárnější volbou pro moderní domácnosti. Nabízejí efektivní a tichý způsob úklidu, který zvyšuje komfort a hygienu. V tomto návodu se podíváme na to, jak správně nainstalovat centrální vysavač, aby vám sloužil co nejlépe. Provedeme vás krok za krokem celým procesem instalace, od plánování až po finální zapojení.

1. Plánování instalace centrálního vysavače

Před samotnou instalací centrálního vysavače je klíčové pečlivě naplánovat celý proces. To zahrnuje výběr vhodného místa pro centrální jednotku, rozvržení potrubí a umístění zásuvek pro hadice. Zde je několik kroků, které byste měli zvážit:

  • Výběr místa pro centrální jednotku: Centrální vysavač by měl být umístěn v garáži, technické místnosti nebo jiném prostoru, kde nebude rušit hlukem. Zároveň by měl být snadno dostupný pro údržbu a čištění.
  • Rozvržení potrubí: Potrubí by mělo být co nejkratší a s co nejmenším počtem ohybů, aby se minimalizovaly ztráty sacího výkonu. Ideálně by mělo vést skrze stěny nebo podlahy a být skryté.
  • Umístění zásuvek: Zásuvky pro připojení hadice by měly být rozmístěny tak, aby pokryly celý prostor domácnosti. Obvykle se doporučuje jedna zásuvka na každých 30–50 m².

Pečlivé plánování vám ušetří čas a námahu při samotné instalaci a zajistí, že systém bude fungovat efektivně.

2. Příprava nástrojů a materiálů

Pro úspěšnou instalaci centrálního vysavače budete potřebovat následující nástroje 

a materiály:

  • Potrubí a tvarovky (kolena, spojky, redukce)
  • Zásuvky pro připojení hadice
  • Centrální jednotka vysavače
  • Elektrické kabely pro připojení jednotky a zásuvek
  • Vrtačka a vrtáky
  • Pila na plastové trubky
  • Lepidlo na PVC trubky
  • Izolační páska
  • Vodováha a metr

Ujistěte se, že máte všechny potřebné materiály a nástroje připravené před zahájením instalace. To vám umožní plynulý průběh práce bez zbytečných přerušení.

 

3. Instalace potrubí

Instalace potrubí je jedním z nejdůležitějších kroků při instalaci centrálního vysavače. Potrubí musí být správně propojeno, aby zajistilo optimální proudění vzduchu a sací výkon. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Vrtání otvorů: Začněte tím, že vyvrtáte otvory ve stěnách nebo podlahách, kudy povede potrubí. Použijte vrták vhodné velikosti pro průměr potrubí.
  2. Řezání potrubí: Potrubí nařežte na potřebné délky pomocí pily na plast. Ujistěte se, že řezy jsou rovné a čisté.
  3. Spojování potrubí: Potrubí spojte pomocí tvarovek a lepidla na PVC. Každý spoj důkladně utěsněte, aby nedocházelo k únikům vzduchu.
  4. Instalace kolen: Kde je to nutné, použijte kolena, aby potrubí mohlo obejít překážky nebo změnit směr. Snažte se minimalizovat počet ohybů, aby nedocházelo ke ztrátám sacího výkonu.
  5. Kontrola sklonu: Ujistěte se, že potrubí má mírný sklon směrem k centrální jednotce, aby prach a nečistoty mohly snadno proudit do sběrné nádoby.

 

4. Instalace zásuvek pro hadice

Zásuvky jsou místem, kde budete připojovat hadici pro úklid. Je důležité, aby byly správně umístěny a zapojeny. Postupujte následovně:

  1. Výběr místa: Zásuvky by měly být umístěny na snadno dostupných místech, obvykle na chodbách nebo v centrálních částech místností. Ujistěte se, že zásuvky pokryjí celý prostor domácnosti.
  2. Vrtání otvorů: Vyvrtejte otvory pro zásuvky ve stěnách. Otvory by měly být dostatečně velké, aby se do nich vešla zásuvka i potrubí.
  3. Připojení potrubí: Potrubí připojte k zadní části zásuvky pomocí tvarovek a lepidla. Ujistěte se, že spoj je pevný a vzduchotěsný.
  4. Elektrické zapojení: Pokud zásuvky vyžadují elektrické připojení (např. pro automatické spouštění vysavače), připojte je k elektrickému systému podle pokynů výrobce.
  5. Montáž zásuvek: Zásuvky připevněte ke stěně pomocí šroubů a ujistěte se, že jsou pevně uchyceny.

 

5. Instalace centrální jednotky

Centrální jednotka je srdcem celého systému. Její správná instalace je klíčová pro bezproblémový chod centrálního vysavače. Postupujte podle těchto kroků:

  1. Výběr místa: Umístěte centrální jednotku na místo, které jste si předem vybrali (např. garáž nebo technická místnost). Ujistěte se, že je zde dostatek prostoru pro údržbu a čištění jednotky.
  2. Montáž jednotky: Centrální jednotku připevněte ke stěně nebo ji postavte na podlahu podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že je jednotka pevně uchycena a stabilní.
  3. Připojení potrubí: Potrubí vedoucí z domácnosti připojte k centrální jednotce. Použijte tvarovky a lepidlo na PVC, aby byl spoj pevný a vzduchotěsný.
  4. Elektrické zapojení: Připojte centrální jednotku k elektrickému systému podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že je jednotka správně uzemněna a že jsou dodrženy všechny bezpečnostní normy.
  5. Testování: Po dokončení instalace centrální jednotky proveďte testovací spuštění, abyste se ujistili, že vše funguje správně.

 

6. Testování a finální úpravy

Po dokončení instalace je důležité celý systém otestovat a provést případné úpravy. Postupujte následovně:

  1. Testování sacího výkonu: Připojte hadici k jedné ze zásuvek a spusťte centrální vysavač. Zkontrolujte, zda je sací výkon dostatečný a zda systém funguje bez problémů.
  2. Kontrola těsnosti: Projděte celý systém a zkontrolujte, zda nedochází k únikům vzduchu v potrubí nebo u zásuvek. Pokud objevíte netěsnosti, opravte je pomocí lepidla nebo izolační pásky.
  3. Úpravy: Pokud zjistíte, že některé zásuvky nejsou ideálně umístěny nebo že potrubí není správně propojeno, proveďte potřebné úpravy.

 

Závěr

Instalace centrálního vysavače může být náročná, ale s pečlivým plánováním a správným postupem ji zvládnete i svépomocí. Klíčové je pečlivě naplánovat rozvržení potrubí, správně umístit zásuvky a centrální jednotku a zajistit, aby celý systém byl vzduchotěsný a funkční. Po dokončení instalace si můžete užívat pohodlný a efektivní úklid domácnosti s minimálním hlukem a maximálním výkonem.

Máme 4 704 dodavatelů v kategorii Demoliční a úklidové práce

Zadání poptávky je zdarma

Poptávka NENÍ závazná

Porovnáním nabídek, ušetříte až 30% nákladů

NejStav.cz NejStav.cz je platforma, která byla vytvořena pro stavební firmy, podnikatele a živnostníky. Nabízíme 1000+ zajímavých a ověřených stavebních příležitostí každý měsíc a jsme hrdí na naši schopnost podporovat růst a rozvoj firem. Naše služba je navržena tak, aby usnadnila proces hledání zakázek, a zároveň poskytla nástroje a podporu, které potřebujete k dosažení úspěchu.

Partnerská služba