Přihlášení

Přihlásit
Detail článku

Rekonstrukce střechy: Kdy je nutné zvolit novou krytinu

Rekonstrukce střechy je zásadním krokem k ochraně vašeho domova. Ale kdy je opravdu nutné vyměnit střešní krytinu? V tomto článku se podíváme na klíčové faktory, které vám pomohou rozhodnout, zda je čas na novou krytinu, nebo zda postačí oprava střechy. Zjistěte, jaké signály byste neměli ignorovat a jaké možnosti máte při výběru nové střešní krytiny.

1. Kdy je nutné přemýšlet o rekonstrukci střechy?

Střecha je jednou z nejdůležitějších součástí každého domu. Chrání váš domov před nepříznivými vlivy počasí, jako jsou déšť, sníh, vítr nebo sluneční záření. Nicméně, stejně jako každá jiná část domu, i střecha má svou životnost a časem se opotřebovává. Jak ale poznat, kdy je čas na rekonstrukci střechy a výměnu střešní krytiny?

Existuje několik klíčových signálů, které byste měli sledovat:

  • Viditelné poškození krytiny: Pokud na střeše vidíte praskliny, odlupující se šindele nebo chybějící tašky, je to jasný signál, že je čas na opravu střechy nebo výměnu krytiny.
  • Únik vody: Pokud do domu zatéká, je to znamení, že střecha již neplní svou funkci. Voda může způsobit vážné poškození konstrukce domu, proto je nutné jednat rychle.
  • Stáří střechy: Každý typ střešní krytiny má svou životnost. Například asfaltové šindele vydrží přibližně 20–30 let, zatímco plechové střechy mohou vydržet až 50 let. Pokud je vaše střecha starší, je čas zvážit její výměnu.
  • Energetická účinnost: Starší střechy mohou mít špatné izolační vlastnosti, což vede k vyšším nákladům na vytápění a chlazení. Moderní střešní materiály nabízejí lepší izolační vlastnosti, což může výrazně snížit vaše náklady na energie.

 

2. Jaké jsou možnosti střešních krytin?

Při rekonstrukci střechy máte na výběr z několika typů střešních krytin. Každý materiál má své výhody a nevýhody, a proto je důležité vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám 

a rozpočtu.

  • Asfaltové šindele: Jedná se o nejběžnější typ střešní krytiny, který je cenově dostupný a snadno se instaluje. Asfaltové šindele jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, ale mají kratší životnost (20–30 let).
  • Plechové střechy: Plechové střechy jsou lehké, odolné a mají dlouhou životnost (až 50 let). Jsou také energeticky úsporné, protože odrážejí sluneční záření. Nevýhodou může být vyšší počáteční investice.
  • Betonové a pálené tašky: Tyto krytiny jsou velmi odolné a mají dlouhou životnost (až 100 let). Jsou však těžší, což může vyžadovat zesílení střešní konstrukce.
  • Břidlice: Břidlicová střecha je luxusní volbou s extrémně dlouhou životností (až 150 let). Je však drahá a náročná na instalaci.

 

3. Jak probíhá rekonstrukce střechy?

Rekonstrukce střechy je složitý proces, který vyžaduje odborné znalosti. Zde je několik kroků, které obvykle zahrnuje:

  • Inspekce střechy: Prvním krokem je důkladná inspekce střechy, která odhalí veškeré poškození a slabá místa. Odborník vám doporučí, zda je nutná kompletní výměna krytiny, nebo zda postačí oprava střechy.
  • Odstranění staré krytiny: Pokud je nutná výměna krytiny, stará krytina musí být odstraněna. Tento krok zahrnuje také kontrolu střešní konstrukce, zda není poškozená.
  • Oprava nebo výměna střešní konstrukce: Pokud je střešní konstrukce poškozená, je nutné ji opravit nebo vyměnit. To může zahrnovat výměnu trámů, latí nebo jiných nosných prvků.
  • Instalace nové krytiny: Po opravě konstrukce následuje instalace nové střešní krytiny. Tento krok zahrnuje také instalaci izolačních vrstev, které zlepšují energetickou účinnost střechy.
  • Dokončovací práce: Po instalaci krytiny následují dokončovací práce, jako je instalace okapů, hromosvodů a dalších prvků.

 

4. Jaké jsou náklady na rekonstrukci střechy?

Náklady na rekonstrukci střechy se mohou výrazně lišit v závislosti na několika faktorech:

  • Typ střešní krytiny: Cena materiálu se liší podle typu krytiny. Například asfaltové šindele jsou levnější než břidlice nebo plechové střechy.
  • Velikost střechy: Čím větší střecha, tím vyšší budou náklady na materiál i práci.
  • Stav střešní konstrukce: Pokud je nutné opravit nebo vyměnit střešní konstrukci, náklady se zvýší.
  • Komplexnost střechy: Střechy s více úhly, vikýři nebo jinými složitými prvky mohou být náročnější na instalaci, což zvyšuje náklady.

Obecně se náklady na rekonstrukci střechy pohybují od 1 000 do 3 000 Kč za metr čtvereční, v závislosti na výše uvedených faktorech. 

 

5. Jak vybrat správného dodavatele?

Výběr správného dodavatele je klíčový pro úspěšnou rekonstrukci střechy. Zde je několik tipů, jak vybrat spolehlivého dodavatele:

  • Reference: Zjistěte si reference od předchozích zákazníků. Spokojení zákazníci jsou nejlepší vizitkou kvalitního dodavatele.
  • Zkušenosti: Vyberte dodavatele, který má dlouholeté zkušenosti s rekonstrukcí střech a instalací různých typů krytin.
  • Cenová nabídka: Získejte několik cenových nabídek od různých dodavatelů a porovnejte je. Ne vždy je nejlevnější nabídka nejlepší volbou.
  • Certifikace: Ujistěte se, že dodavatel má potřebné certifikace a licence pro provádění stavebních prací.

 

Závěr

Rekonstrukce střechy je investice, která se vyplatí. Kvalitní střešní krytina nejenže chrání váš domov před povětrnostními vlivy, ale také zvyšuje jeho energetickou účinnost a hodnotu. Pokud na své střeše zaznamenáte jakékoli poškození nebo pokud je vaše střecha starší, je čas zvážit její rekonstrukci. Nezapomeňte pečlivě vybírat materiál a dodavatele, aby byla vaše nová střecha spolehlivá a dlouhodobě funkční.

Máme 2 731 dodavatelů v kategorii Střechy

Zadání poptávky je zdarma

Poptávka NENÍ závazná

Porovnáním nabídek, ušetříte až 30% nákladů

Podobné články

NejStav.cz NejStav.cz je platforma, která byla vytvořena pro stavební firmy, podnikatele a živnostníky. Nabízíme 1000+ zajímavých a ověřených stavebních příležitostí každý měsíc a jsme hrdí na naši schopnost podporovat růst a rozvoj firem. Naše služba je navržena tak, aby usnadnila proces hledání zakázek, a zároveň poskytla nástroje a podporu, které potřebujete k dosažení úspěchu.

Partnerská služba