Přihlášení

Přihlásit
Detail článku

Hydroizolace střech: Prevence proti zatékání

Hydroizolace střechy je klíčovým krokem v ochraně vaší nemovitosti před vlhkostí a zatékáním. Správně provedená izolace střechy nejen prodlouží životnost střechy, ale také zamezí vzniku plísní a dalších problémů spojených s vlhkostí. V tomto návodu vám krok za krokem ukážeme, jak provést hydroizolaci střechy a zajistit tak dlouhodobou ochranu proti zatékání.

Krok 1: Příprava střechy

Před samotnou aplikací hydroizolace je nezbytné důkladně připravit povrch střechy. Tento krok je klíčový pro zajištění správného přilnutí izolačního materiálu a jeho dlouhodobé funkčnosti. Začněte tím, že odstraníte veškeré nečistoty, prach, listí a další organické materiály, které by mohly bránit přilnutí hydroizolační vrstvy. Pokud je střecha pokryta starým nátěrem nebo jinou vrstvou, která se odlupuje, je nutné ji odstranit. K tomu můžete použít vysokotlaký čistič nebo mechanické nástroje, jako jsou škrabky a kartáče.

Pokud na střeše objevíte praskliny nebo poškození, je důležité je opravit před aplikací hydroizolace. Opravy prasklin a děr lze provést pomocí tmelu nebo speciálních opravných směsí, které jsou určeny pro střešní materiály. Nezapomeňte, že povrch musí být před aplikací hydroizolace suchý, aby se zabránilo uzavření vlhkosti pod izolační vrstvou.

Krok 2: Výběr správného hydroizolačního materiálu

Existuje několik druhů hydroizolačních materiálů, které lze použít pro izolaci střechy. Výběr správného materiálu závisí na typu střechy, klimatických podmínkách a vašem rozpočtu. Mezi nejčastěji používané materiály patří:

  • Bitumenové pásy – Tradiční a velmi účinný materiál pro ploché střechy. Bitumenové pásy se aplikují pomocí tepla a vytvářejí vodotěsnou vrstvu.
  • Tekuté hydroizolace – Moderní řešení, které se aplikuje jako nátěr. Tekuté hydroizolace jsou vhodné pro složitější střechy s mnoha detaily.
  • EPDM fólie – Syntetická guma, která je velmi odolná vůči UV záření a extrémním teplotám. EPDM fólie je ideální pro ploché střechy.
  • Polyuretanové nátěry – Vhodné pro různé typy střech, tento materiál vytváří pružnou a vodotěsnou vrstvu.

Při výběru materiálu zohledněte také životnost a údržbu. Některé materiály vyžadují pravidelnou kontrolu a opravy, zatímco jiné jsou téměř bezúdržbové.

Krok 3: Aplikace hydroizolace

Po výběru vhodného materiálu můžete přistoupit k samotné aplikaci hydroizolace. Tento krok se může lišit v závislosti na zvoleném materiálu, ale obecný postup je následující:

  • Bitumenové pásy – Pásy se pokládají na připravený povrch střechy a zahřívají se pomocí plynového hořáku, aby se přilnuly k podkladu. Při pokládce je důležité dbát na to, aby se jednotlivé pásy překrývaly minimálně o 10 cm, čímž se zajistí vodotěsnost spojů.
  • Tekuté hydroizolace – Tekuté nátěry se aplikují pomocí válečku nebo štětce. Je důležité nanést rovnoměrnou vrstvu a dbát na to, aby byly pokryty všechny detaily, jako jsou spoje, okapy a prostupy. V závislosti na typu nátěru může být nutné aplikovat více vrstev.
  • EPDM fólie – Fólie se pokládá na povrch střechy a upevňuje se pomocí speciálních lepidel nebo mechanických upevňovacích prvků. Spoje mezi jednotlivými fóliemi se svařují nebo lepí, aby se zajistila vodotěsnost.
  • Polyuretanové nátěry – Stejně jako tekuté hydroizolace se polyuretanové nátěry aplikují válečkem nebo štětcem. Při aplikaci je důležité dodržet doporučenou tloušťku vrstvy a zajistit, aby byl povrch rovnoměrně pokryt.

Při aplikaci hydroizolace je důležité dodržovat pokyny výrobce a dbát na bezpečnost. Práce na střeše může být nebezpečná, proto používejte ochranné pomůcky a dbejte na stabilitu.

Krok 4: Kontrola a údržba hydroizolace

Po dokončení aplikace hydroizolace je důležité pravidelně kontrolovat stav střechy a provádět potřebné opravy. I když je hydroizolace navržena tak, aby vydržela mnoho let, může být poškozena extrémními povětrnostními podmínkami, mechanickým poškozením nebo stárnutím materiálu.

Pravidelně kontrolujte spoje, okraje a prostupy, kde může docházet k zatékání. Pokud objevíte poškození nebo opotřebení, je důležité provést opravu co nejdříve, aby se zabránilo větším problémům. V některých případech může být nutné aplikovat novou vrstvu hydroizolace, zejména pokud používáte tekuté nátěry, které mají omezenou životnost.

Závěr

Hydroizolace střechy je nezbytným krokem pro ochranu vaší nemovitosti před vlhkostí a zatékáním. Správně provedená izolace střechy nejen prodlouží její životnost, ale také zamezí vzniku plísní a dalších problémů spojených s vlhkostí. Při provádění hydroizolace je důležité důkladně připravit povrch střechy, vybrat vhodný materiál a dbát na správnou aplikaci.

Pravidelná kontrola a údržba hydroizolace je klíčová pro zajištění její dlouhodobé funkčnosti. Pokud budete dodržovat výše uvedené kroky, můžete si být jisti, že vaše střecha bude chráněna proti vlhkosti a zatékání po mnoho let.

Máme 2 732 dodavatelů v kategorii Střechy

Zadání poptávky je zdarma

Poptávka NENÍ závazná

Porovnáním nabídek, ušetříte až 30% nákladů

Podobné články

NejStav.cz NejStav.cz je platforma, která byla vytvořena pro stavební firmy, podnikatele a živnostníky. Nabízíme 1000+ zajímavých a ověřených stavebních příležitostí každý měsíc a jsme hrdí na naši schopnost podporovat růst a rozvoj firem. Naše služba je navržena tak, aby usnadnila proces hledání zakázek, a zároveň poskytla nástroje a podporu, které potřebujete k dosažení úspěchu.

Partnerská služba